TENNISTIPS

Rust!

Hey Tennisplayer! 

Een tenniscoach zei eens tegen zijn pupil: “Roderik, weet je wat jouw belangrijkste training is? RUST!” Ro fronste zijn wenkbrauwen en trok een gezicht van ‘Waar hèb je het over?!’. “Ik zal het je uitleggen” ging zijn coach verder. “In rust laad je je batterij weer helemaal op. Niet tijdens inspanning maar tijdens ontspanning groeien je spieren.

En in de meest ontspannen toestand, je slaap, worden alle dingen die je gedurende de dag hebt geleerd, netjes in je hersenen opgeslagen. Na rust kijk je óók weer met een frisse blik de wereld in.” Nu viel bij Ro wel het kwartje! ‘Misschien is dit wel een hele goeie tip’, dacht hij. ‘Wie weet klopt het wel precies en heb ik er veel aan als ik erop ga letten.’ “Maar hoe pak ik dat dan aan?” vroeg Ro aan zijn coach. “Het is niet zo ingewikkeld”, zei hij. “Tussen je trainingen door probeer je halve uurtjes te plannen, soms iets langer, dat hangt van je trainingsschema af, waarin je rust. En dan bedoel ik pauzes waarin je fysiek echt even helemaal niks doet. Gewoon met je kont op een stoel zit of lekker ligt op een bank of bed, met een muziekje of een filmpje erbij. Net wat je fijn vindt. Dat is dus méér dan alleen ontspannen. Want ontspannen kun je ook doen als je fysiek in actie bent. Waar het om gaat is dat je je lichaam letterlijk even rust geeft. Voor jou zal het best lastig zijn, want ik ken je, je bent een druk baasje. Daarom noem ik het ook een training. Jij moet rusten echt leren.”

Roderik werd helemaal enthousiast en besloot met de tip van zijn coach aan de slag te gaan want hij begreep wel dat als hij meer profijt van zijn trainingen wilde hebben, en betere wedstrijden wilde spelen, meer rust ècht iets was waarop hij moest gaan letten.

Wat betekenen deze wijze woorden van de coach nu voor jou? In ieder geval dat jij je lichaam óók voldoende rust moet geven als je veel traint en wedstrijden speelt. Als je dit al doet, is dat natuurlijk perfect. Maar ben je het nog niet gewend, dan moet je iets gaan veranderen. ‘Hoe pak ik dit dan aan?’ Denk je nu misschien. Het is niet zo heel moeilijk. Eerst moet je weten hoe jouw ‘rustgedrag’ is wil je op een zinvolle manier iets aanpassen. Dus dat ga je onderzoeken: wat doe je bijvoorbeeld vóór de training, tussen twee trainingen door en ná de training? En wat doe je vóórdat je een wedstrijd moet spelen en wat doe je erna? (Wat) eet je? Hoe verzorg jij jezelf als je een wedstrijd hebt gespeeld en diezelfde dag nóg een potje moet? Als je dit allemaal op een rijtje hebt gezet, maak je vervolgens het rustschema dat je nodig hebt. Vind je dit  moeilijk om te doen, wat ik me best kan voorstellen, vraag dan gewoon hulp aan je trainer.    

En hoe ging het verder met Roderik? Voor hem werkte de tip van zijn coach als een speer! Al moest hij in het begin wel wennen om zich aan zijn rustschema te houden. Maar tijdens trainingen en wedstrijden voelde hij zich veel fitter en kon hij zich beter concentreren. Top dus! En als Tennisplayer was hij óók weer een stukje gegroeid.

Sophie